Barion Pixel
GALCO KÖTÉLGYÁRTÓ ÉS FORGALMAZÓ KFT.
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 53 310 772, H-P: 7.00-15.30  |  info@galco.hu
Facebook Instagram Pinterest   ENGLISH
MINTABOLTOK:
2700 Cegléd, Pesti út 210. / +36 53 310 772 / Nyitva: H-P: 7:00 - 15:00
1036 Budapest, Lajos u. 107. / +36 1 367 2889 / Nyitva: H-P: 8:30 - 12:00, 12:30 - 17:00
6721 Szeged, Felső Tisza-part 21. / +36 62 598 837 / Nyitva: H-P: 8:00 - 12:00, 12:30 - 16:30
Kép: Gál Ferenc levél
Gaál Ferenc levél

Kép: Gál Ferenc újságcikk
Gaál Ferenc újságcikk

Kép: Bélyegző
Gál Ferenc kisiparos bélyegzője

A GALCO TÖRTÉNETE

A név kötelez

A kötélgyártás területén a Galco Kötélgyártó és Forgalmazó Kft. 160 év tapasztalatát ötvözi a mai kor technológiájával. A Gál családban öt generáció óta apáról fiúra (sőt: lányra!) száll a kötélverő mesterség tudása és szeretete. A cég története az 1860-as évekig nyúlik vissza, amikor az Abonyból elszármazott Gaál Ferenc kötélverő mester megvetette a lábát Cegléden, ahol egy egyszemélyes műhelyben alapozta meg a családi hagyományt.

Az alapító fia, Ferenc Cegléd közismert, megbecsült polgára volt. Aktív közéleti és kulturális életet élt. Református presbiterként sokan ismerték, de híres volt sakktudásáról és a hegedűk iránti rajongásáról is. Ő még főleg az állattartáshoz szükséges köteleket készítette. Igazi látványosságszámba ment, ahogy Feri bácsi utcahosszat hajtotta "véget nem érő" köteleit, amelyek túl hosszúak voltak az udvarban épült kötélgyártó színhez. Cegléd egyik emblematikus személyisége volt. Sokan azért emlékeznek rá, mert nem volt olyan heti piaci nap hogy ő ne lett volna jelen kis kocsijával a megszokott helyén.

Kép: Gál Ferenc újsággal
Gaál Ferenc újsággal
Kép: Gál Ferenc Hegedül
Gaál Ferenc hegedül
Kép: Gál Ferenc műhelyfotó
Gaál Ferenc műhely fotó

A voltaképpeni Galco Kft-t ifjabb Gál Ferenc fektette le, aki Cipőfűző gyártó kisiparosként kezdte pályáját. A hetvenes években az állattartás visszaszorulásával a kézi munkára is csökkent az igény, ezért ifjabb Gál Ferenc 1971-ben megkezdte a gépesítést. A gépesítés mellett viszont fontosnak tartotta, hogy a manualitás se vesszen el, ezért a kézzel szerelt és az állattartáshoz használt kötelek, melyekben benne van elődeink tudása még mindig kínálatunk részét képezi. Lépésről-lépésre, önerőből építgette fel a kötélgyártó céget. Személyesen foglalkozott a gyártással, kitartóan bővítette vevőkörét, személyesen kereste fel jövőbeli partnereit, akik közül sokukhoz barátság is fűzte. 1992-ben A Gál és a company szóból létrehozta a Galco márkanevet, 1998-ban pedig megalapította a KFT-t. 

Kép: Gaál Ferenc és Gál Ferenc
Gaál Ferenc és Gál Ferenc
Kép: Gál Ferenc és Gál Ferencné
Gál Ferenc és Gál Ferencné
Kép: Katalógus
Katalógus

A Galco Kft. most is 100 százalékban a család tulajdonában van. Gál Ferenc örökösei, felesége és két lánya, igazgatják. A jelenlegi Galco Kft egy olyan fél manufaktúra, ahol egy olyan szakmát oktatnak és tartanak életben, ami már nem létezik. Az évek során a cég profilja változott, igazodott a felmerülő piaci igényekhez. A termékpaletta kiszélesedett. Az első fonatolt termék, a cipőfűző mellett, megjelent rajta a milliméter vékony reluxazsinórtól a több centiméter vastagságú hajókötélig mindenféle kötéláru, amire csak szükség lehet a mindennapokban. Az egykor a családi házban üzemeltetett műhely tágas telephelyre költözött ahol 2020 januárjában mintaboltot is nyitott. A cég Cegléden kívül Budapesten és Szegeden is üzemeltet mintaboltot, ahol szeretettel várja vásárlóit a nagykereskedőktől a magánszemélyekig.